Бариерните покрития на водна основа защитават повърхността на субстрата и предпазват опаковката от външни и вътрешни влияния. Използването им не въздейства върху добрия външен вид и функционалност на опаковките. В зависимост от избраната модификация на продукта могат да предложат адекватна защита за целия живот на опаковката срещу вода и водни пари, масло и мазнини (включително растителни, животински и синтетични), алкохол, алкални и киселинни течности или млечни продукти. Подходящи са за полагане, както от външната, така и от вътрешната страна. За определяне на правилната работеща формула е необходимо да има информация за параметри като: съдържанието в опаковката, от какво е изработена самата тя, технологията на отпечатване и довършителните процеси. Продуктите, за които е подходящо това решение могат да покрият почти всички опаковки – от такива за бързо хранене, през чаши, кофички за сладолед, замразени храни, чинии, до горещи готови ястия предназначени дори за повторно затопляне в микровълнова или друга фурна.