Меню Затваряне

По-зелени опаковки с бариерни покрития Actega ACTGreen®

Мазнините и течностите оказват силно въздействие върху качествените характеристики на опаковките. Те атакуват субстрата, могат да повредят и влязат в контакт с мастилата или да създадат затруднения при пълнене. Поради това използването на качествени бариерни покрития е от съществено значение. Към момента за предпазване на опаковките най-често се използват ламинати. Те, както и всички останали продукти с високо съдържание на пластмаси не са напълно приемливи и следва да се избягват, по отношение на устойчивостта при опазването на околната среда и климата. Този тип решения подлежи на все по-засилен регулационен контрол. Законовите изисквания към рециклирането им също е сериозно предизвикателство за компаниите. Нерядко собствениците на търговски марки пренасят този проблем към печатниците – производители на опаковки. От друга страна това е разбираемо, тъй като в наши дни успехът на един бранд зависи до голяма степен от обвързването му с устойчива верига за производство. Няма как да не отбележим също, че в продуктовия жизнен цикъл опаковката има изключително къс живот, бързо достигайки процеса на изхвърляне. Алтернатива съществува и бихме искаме да ви разкажем за нея.

Бариерни покрития ACTGreen

Бариерни покрития Actega ACTGreen® - с фокус върху производителността и устойчивостта

Бариерните покрития Actega ACTGreen® са алтернативата, която се фокусира върху добрата производителност и  устойчивост при опазването на околната среда и климата. Предлагат се под формата на лакове на водна основа или като водни термопластични еластомерни дисперсии, част от патентованата технология YUNICO®. Решенията за бариерни покрития на водна основа имат своите предимства, които няма как да не бъдат посочени:

✔ Доказано устойчиви – без наличие на ламинат

✔ Лесно рециклируеми

✔ Опростен и съкратен производствен процес

✔ Редуциране на разходите, включително и за последващо рециклиране

✔ Оптимизиране на веригата за доставки

Водно базирани бариерни покрития

Бариерните покрития на водна основа защитават повърхността на субстрата и предпазват опаковката  от външни и вътрешни влияния. Използването им не въздейства върху добрия външен вид и функционалност на опаковките. В зависимост от избраната модификация на продукта могат да предложат адекватна защита за целия живот на опаковката срещу вода и водни пари, масло и мазнини (включително растителни, животински и синтетични), алкохол, алкални и киселинни течности или млечни продукти. Подходящи са за полагане, както от външната, така и от вътрешната страна. За определяне на правилната работеща формула е необходимо да има информация за параметри като: съдържанието в опаковката, от какво е изработена самата тя, технологията на отпечатване и довършителните процеси. Продуктите, за които е подходящо това решение могат да покрият почти всички опаковки  – от такива за бързо хранене, през чаши, кофички за сладолед, замразени храни, чинии, до горещи готови ястия предназначени дори за повторно затопляне в микровълнова или друга фурна.

Водни термопластични еластомерни дисперсии

Следващото поколение бариерни покрития е осигурено от новите водни термопластични еластомерни дисперсии. Те са част от патентованата технология YUNICO®, която позволява комбинирането на различни специфични характеристики в едно дисперсно решение. Освен непропускливост и лесно рециклиране могат да се добавят също тактилни ефекти. Те са изградени изключително на водна основа, без съдържание на емулгатори, диспергатори или разтворители. Също така отговарят на всички изисквания за директен контакт с храни и имат FDA сертификат от ЕС. Бариерните им свойства позволяват опаковане на сухи храни (като брашно и захар), храни за домашни любимци, замразени продукти, бисквити, месо и пица.

Все по-често се търсят решения на всички нива, за да се избегнат допълнителните пластмасови отпадъци. В повечето случаи бариерните покрития на водна основа могат да се използват като много добра алтернатива.​ Знаейки, че целият производствен процес е от значение бариерните покрития Actega ACTGreen® преминават през предварително стандартизирани методи за изпитване. Освен тях се правят и тестове, съобразени с индивидуалните процеси на клиента. По този начин се постига постоянно развитие и усъвършенстване на тази технология.