Меню Затваряне

Метализиране без отпадък в опаковките

Един и същ продукт би могъл да промени продажната си цена чрез наличието на ефектен етикет или опаковка. С още по-голяма сила това важи, когато са изработени така, че да придават усещане за лукс и позволяват персонализиране. Метализацията е сред основните техники за постигане на изискан външен вид при опаковките и етикетите. Основната спирачка пред по-масовото ѝ използване към момента бе цената, времето за производство, сложността на процесите, както и това, че по този начин се създаваше голямо количество отпадък под формата на фолио.

Actega metal print gold tactile effect

Решението от Actega Metal Print

Като част от групата на Altana, дивизията за решения при опаковките е съпричастна към опазването на околната среда. Поставени са цели за неутрално въздействие върху климата до 2025-та година. Ето защо освен другите стъпки Actega Metal Print разработва решение за метализиране без отпадък, отговарящо на очакваните през настоящата година нови регулации, свързани с опаковките на храни. С него отделяните вредни въглеродни емисии в атмосферата при производство могат да се редуцират почти наполовина, в сравнение с използването на фолиа за топъл и студен печат.

Технологията EcoLeaf™ залага на сребърен пигмент, върху който може да се печата и по този начин да се постигнат различни ефекти с метализирани цветове, включително злато. Възможно е интегрирането с аналогови и дигитални печатни технологии или довършително оборудване – ново или модернизирано такова. Иновацията разчита на предварително отпечатано изображение, което се прави с подобно на лепило вещество. То може да се нанесе чрез флексопечат, ситопечат или inkjet. Следва UV изпичане и подаване към метализираща секция. Тя е под формата на един голям и няколко по-малки цилиндри, които пренасят металния пигмент. Субстратът се движи между двата типа валове, като по този начин се нанасят частиците върху предварително избраните детайли. Резултатът се характеризира с висока устойчивост. По-важно е, че след метализирането може да се приложи лакиране или печат с различни цветове, за постигане на споменатите по-горе допълнителни ефекти. Разбира се технологията позволява наслояване на образа и в обратния ред.

Възможността за полагане на частици метален пигмент само върху избрани участъци води до сериозно намаляване на отпадъците. Опаковките, в които се предлагат са по-удобни за логистика. Бракът при подготовка, смяна на ролка, когато говорим за поставяне на топло или студено фолио, също е редуциран до минимум. Технологията предлага и много по-голяма детайлност на изображенията. Може да се постигне тактилен ефект върху различни субстрати без необходимост от релефно щамповане. Има възможността за печат на различни декорации върху гърба на прозрачни субстрати.

През 2020-та революционната технология EcoLeaf™ бе успешно внедрена за бета тестване в шест европейски печатници. От средата на настоящата година предстоят инсталации в още компании. Въпреки пандемията тази иновация даде възможност за развиване на нова и печеливша услуга от специализираните в производството на опаковки и етикети печатници. Тя позволи адаптиране  към променящото се потребителско поведение по време на пандемията.

Как пандемията промени потребителите

Actega-beer-label

Ето как коментира промяната в действията на потребителите главният изпълнителен директор на Actega Metal Print, Ян Франц Алеркамп: „Изключително интересно е как се промениха потребителските навици по време на пандемията. Наложените ограниченията за пътуване, намалиха продажбите от безмитните магазини и редуцираха посещенията в барове и ресторанти. Луксозните продукти бяха сериозно ударени от кризата. В резултат на това пазарите от втори и трети ред започнаха да процъфтяват. Налице е ясна промяна в покупките, направени онлайн. Особено ясно това си личи при висококачествените, но по-евтини продукти – ниско- и високоалкохолни напитки или козметика. За някои от тях EcoLeaf се използваше и до момента с цел подобряване визуалните качества на етикетите. След като брандовете откриха предимствата на технологията, те ще заложат и в бъдеще на нея. Нашата компания използва времето на пандемия за иновативно развитие на нашия продукт. Погрижихме се да спазим изискванията на хранителната индустрия за продукти, подходящи за затопляне в микровълнова печка. Използването на EcoLeaf е доказано съвместимо, като предстои и финално сертифициране, което ще отвори нови възможности за нашите клиенти.“

Маркетинговият екип на Actega Metal Print е подготвил специален етикет за баварска наливна бира, който пълно демонстрира силата на технологията. В комбинация с това, компанията подготвя и различни обучителни материали, в помощ на своите настоящи и бъдещи клиенти. Технологията EcoLeaf ще продължава да се усъвършенства и в бъдеще, а ако сме ви заинтригували с нея, не се колебайте да се свържете с нас.