Меню Затваряне

Лакове за ин-молд етикети

Ин-молд /IML/ е надежден, бързо налагащ се и заемащ все по-голям дял метод за брандиране на потребителски и промишлени продукти. Въпреки, че производството на IML  е по-специфично, то има много предимства в сравнение „обикновените“ етикети, като например способността да елиминира вторичните операции и проблемите, които обикновено се наблюдават при нанасянето на лепило, открива нови възможности за подобряване на дизайна на продуктите, бариерните качества, рециклируемостта, здравината и гамата от материали. Технологията на нанасяте на етикета е по-издръжлива, като част от техническите предимства на IML включват:

  • Пълноцветност на формованата част и по-лесно производство на многоцветни изображения, превъзходен баланс на цветовете
  • Дълготрайност на печата: Мастилата са защитени от филм в конструкцията на опаковката. Етикетът се вкарва в матрицата, където се слепва с външната повърхност на формования детайл. Елементите с етикети от матрицата са устойчиви на химикали и износване.
  • Премахват се вторичните операции, свързани с печата след формоването
  • Възможност за използване на различни фолиа и конструкции според изискванията на клиента
  • Обикновено по-ниски нива на брак и отпадъци, в опаковката няма място, където да се събира мръсотия
  • По-трайна и защитена от подправяне опаковка

За ефективното производство на изделия от IML е необходимо оптимално съчетаване на отделните компоненти на системата. Това е абсолютна предпоставка за постигане на висока производителност чрез висока възпроизвеждаща способност на формовъчната машина, с прецизен контрол на отвореното положение на формата в затворен цикъл за точно позициониране на етикетите, чрез най-кратко време на цикъла и чрез повишаване на съвместимостта между материалите.

Печатната медия, мастилата и лаковете трябва да си взаимодействат перфектно, за да се избегнат нежелани фатални резултати. Използването на правилното фолио и правилното отпечатване са от съществено значение за успешното прилагане на IML.

В Европа ин-молд етикети най-често се използват при шприцовани продукти за опаковки на маргарин, кисело мляко, сладолед или кофи с боя. За Северна Америка се прилагат предимно при екструзионно формовани продукти, но все по-често и при инжекционно формовани опаковки.

Лакове за ин-молд

Лаковете са много малка съставна част от ин-молд етикетите. Тяхната дебелина достига до 3 микрона, докато филмовият субстрат е 50-70 микрона. Въпреки това лакирането има своята изключително важна роля в процеса. Влиянието му е не само от гледна точка на дизайн, но също така в цялостното производство, включително транспортирането и употребата от страна на крайния клиент.

Най-разпространен и наложил се като безпроблемен метод е използването на специални лакове за ин-молд на водна основа. Съдържанието на полимери, дисперсии, восък, силикон, амоняк и вода са от значение за всеки един от етапите от жизнения цикъл на ин-молд етикетите. По време на печат лаковете се сушат посредством топлина и въздушен поток. С изпаряването на водата и аминовите съединения, остават смолите и другите добавки, даващи специалните свойства на IML лаковете. Въпреки сушенето, етикетите трябва да бъдат оставени допълнително поне 24 часа преди да бъдат вложени. Времетраенето се определя в зависимост от използваните мастила.

Много печатници използват също и UV лакове, които по състав се различават от тези на водна основа. Съдържанието на мономери, акрилати, фотоинициатори и добавки изисква използване на UV светлина за полимеризиране на покривния слой. Въпреки наличието на други възможности, сред които HUV, LED и ЕВ, UV остава най-популярният за лакиране в IML процеса. При него времето на изчакване между отпечатването и щамповането може да се намали до 12 часа. Параметри като влажност, свиване на филма и други фактори могат да повлияят на плоскостта при финалния продукт.

Функционалност на IML лаковете

Лаковете почти постоянно са в контакт с различни повърхности и в много случаи това остава невидимо за окото. При ежедневна употреба лаковете предпазват намиращите се под тях мастила. Предназначените за IML имат сходна, но също така разширена функция.

Лаковете играят важна роля при дизайна, като дизайнерите могат да избират кой тип лак искат в крайния продукт. Той може да е част от общата визия, добавяйки метален, прозрачен, структурен или друг ефект. В действителност лаковете са тези, които по най-добър начин работят за добрата визуализация със своите многообразни опции и специални ефекти.

Прозрачните субстрати е важно да се използват в комбинация с прозрачни лакове, за да се подсили търсеният ефект. Друг добър пример от практиката е използването на матов лак за подчертаване на самия продукт или създаване на мат/гланц ефект. При последното, в комбинация с drip-off лакове, се създават удивителни резултати, които задържат погледа на потребителя върху IML етикетите.

Възможно е при инжекционния процес някои от ефектите да намалят функционалността си, поради свиване на филмите или инжектираната пластмаса.  По време на печат IML лакът предпазва мастилата от абразия и драскотини. Също така спомага подобряването на производителността, давайки възможност за по-висока скорост на печат и по-малко прекъсвания на процеса.

По-бързото сушене на IML лаковете позволява по-кратко чакане преди преминаване към довършителните процеси. Например при рязане лакът играе ключова роля, предпазвайки мастилото, редуцирайки наелектризирането и ускорявайки самия процес.

При инжекционното формоване лаковете изпълняват няколко специални функции. В този случай етикетите трябва да лежат в плоскост. Това се постига чрез правилна комбинация между основа и лак, а също така и от коректното съхранение и аклиматизация на етикетите. На второ място идва сложната борба с електростатиката. Етикетите не трябва да генерират такава по време на влагането им в молдъра, но в същото време те трябва да се зареждат с електростатичен заряд по време на процеса на молдване.  В това се крие основната тайна на IML лаковете.

По време на инжектирането матрицата се пълни с гореща пластмаса, чиято температура е над 204 оС. Това е причината лаковете да са изключително устойчиви на висока температура. В същото време вътре може да се кондензира влага, което обуславя важността и от водоустойчивост на лака.

При транспортиране до линията за пълнене етикетите трябва да устоят на абразия. Най-често ин-молд се прилага за хранителни продукти и в тази връзка лаковете следва да защитават от миграция. Въпреки, че етикетите са от външната страна на опаковката, подобен казус може да възникне при транспортирането на IML контейнери, поставени един в друг. Вътрешната част на опаковките, с която храните ще имат контакт, биха били в досег с външната част на етикета. Това е причина ин-молд лаковете да се тестват строго за миграция, трансфер и екстракция за различни видове храни. По този начин може да сте сигурни, че целият процес е безопасен за потребителите.

В някои случаи опаковките се подлагат на пастьоризация или баня с гореща вода преди пълнене. Устойчивостта срещу това въздействие отново зависи от качествата на IML лаковете. Някои продукти се съхраняват при отрицателни температури, а други са изключително агресивни (например перилни и почистващи препарати). Лаковете трябва да са устойчиви на всяко от тези вещества. Ако защитата си е свършила работата, то потребителят ще може да оцени естетическите качества на етикета при избора в магазина.