Меню Затваряне

Ефектите в календара на Actega за 2021 година

Изминалата година поднесе неприятна изненада с пандемията от Covid-19 и настъпилите последствия. Въпреки това, традиционно през лятото започна подготовката за печат на един от най-очакваните и ефектни календари – този на Actega. Нещо, което може би не знаете е, че това е 10-тото юбилейно издание на този лимитиран специален рекламен продукт. Бяха отделени няколко месеца в планиране и дефиниране на точните детайли за всеки конкретен месец. Сега е време да ви поканим зад кулисите, за да разгледате част от най-вълнуващите ефекти, използвани в него.

В настоящото издание за първи път се използват не само лакове на ACTEGA Terra, но и такива от присъединилата се през изминалата година дивизия ACTEGA Schmid Rhyner. Този календар не е предвиден за продажба, но бихте могли да се насладите на всичките му ефекти в нашия офис. Запознавайки се с продуктовите възможности ще може да предложите също толкова иновативни продукти в своето портфолио.

Тази година календарът е посветен на морето и крайбрежията, но ако сте любители на архитектурата може да се запознаете с миналогодишната версия в специално създадения за целта сайт. Там ще намерите точния вид приложен лак с артикулно описание и технически данни, както и информация за използваните при печата растер валове. Налична е и интерактивна анимация за реда на печат и лакиране.

Нека сега се съсредоточим върху настоящото издание, в което всеки месец комбинира два или повече ефекта.

Корица

За корицата позира птица пуфин по време на красив залез. Поради характерната си украса те са известни още като „клоунът на морето“. Също толкова ефектни са и покритията на ACTEGA, използвани след печат. Първо е нанесен праймер за постигане на структурен drip off ефект, който е комбиниран с подходящ високогланцов лак.

януари

Откриваме годината с птици ганети по време на ритуал за сформиране на двойка за цял живот. Въпреки нелепата си походка на сушата, в полет и вода те са изключително грациозни.  За основа е използвано покритие на водна основа, предпазващо при контакт със сухи и мазни храни, подходящо за последващ топъл печат. Върху птиците е поставено матово покритие, придаващо мек допир.

февруари

Тази полупрозрачна жълтеникаво-бяла медуза, ни кани да се потопим с нея на няколко метра под водата през февруари. Тя носи името компас, поради характерната си шарката по тялото. В този случай е заложено на цялостен матов праймер и селективен UV лак гланц. По този начин се насочва вниманието към конкретни детайли.

март

Вестрахорн е планина, намираща се на югоизточното крайбрежие на Исландия. Тя предлага незабравима гледка и драматичен пейзаж. Нейните стръмни и скалисти склонове са демонстрирани чрез UV гланцово покритие с висока устойчивост срещу надраскване и последващо матово лакиране с ниски нива на пожълтяване.

април

През април е заложено на ефекти, които наподобяват движение при промяна на ъгъла на наблюдение. Това се постига чрез праймер за drip off ефект в комбинация с MotionCoat лак. По този начин ще усетите движението на кита от изображението.

май

Комбинацията от тактилни ефекти през месец май привлича сетивата в тази въздушна гледка от района Ballyvaughan в Ирландия. Това каменисто място е изключително пъстро през пролетта, когато дивите цветя го разкрасяват.

юни

През юни е подходящо да се гмурнем дълбоко при раците, където е доста тъмно. Впечатляващите релефни и микроструктурни ефекти позволяват да усетим и най-малкия детайл.

юли

Месец юли е с едно от най-сложните изображения, залагащо на четири отделни слоя с ефекти. Няма как да бъде иначе, когато на гости са ни делфините. За тях е избрана комбинация от метална подложка, тактилни ефекти и високогланцов UV лак, придаващ усещане за допир на мокра повърхност.

август

Насладете се на един от най-красивите и непокътнати брегове на света. Най-старият остров на Хавай е известен още с 27 километровата си брегова линия. Тя е почти недостъпна, поради стръмните скали. Този недокоснат от човека пейзаж няма как да не бъде облагороден с покрития от рециклирани суровини и материали на биологична основа (50-55%).

септември

През септември наши домакини са морските костенурки, чиито прародители са съжителствали с динозаврите. Те са способни да прекосят океан и да се завърнат на плажа, където са родени. Способни са да издържат под вода до седем часа, а от 350 вида само седем живеят в морето. Някак естествено идва изборът на тактилно покритие с ефект, наподобяващ пясък.

октомври

Октомврийското изображение умело съчетава ефектите висок гланц, сатен и мат. Това, което виждаме зад тях са островите Skellig в Ирландия. Известни са с намиращия се там международно признат резерват за птици.

ноември

През ноември може да почувствате енергията на вълната, пораждана в живота от вятъра. Това става благодарение на комбинацията от метални и drip off ефекти.

декември

Последното гостуване е при тюлените, които благодарение на торпедовидните си тела могат да развиват скорост до 35 километра в час във водата. Именно там те са бързи и пъргави за разлика от сушата, където изглеждат доста несръчни. За тях е подбран вграден грунд и UV покритие, създаващо страхотен блясък.